Türkiye ilk kez 1906 olimpiyatlarına 27 sporcuyla katılmış, ilk madalyasını 60 sporcuyla katıldığı 1936 Berlin olimpiyatında kazanmıştır. En yoğun katılım 114 sporcuyla Londra olimpiyatlarında gerçekleşmiştir.
Türkiye bugüne kadar toplam 39 altın, 27 Gümüş, 28 bronz olmak üzere, 64 güreş, 11 halter, 5 atletizm, 7 tekvando, 5 boks, 2 judo dallarında 94 madalya kazanmıştır. Kış olimpiyatlarında ülkemiz 1924’den beri madalya kazanamamıştır.
Son olimpiyatlarda Afrika kökenli devşirme atletlere rağmen beklenen başarı yakalanamamıştır. Aynı hataları yaparak, başarı beklemek hayaldir. Bugüne kadar uygulanan yöntemlerin hatalı olduğu da ortadadır.
Bir yıllık çalışmayla dünya gençler şampiyonu olan genç kızımızın haberi; http://batmangundem.com/batmanli-mizgin-dunya-sampiyonu-11319h.htm Benzeri örnekleri çoğaltmak mümkündür.
Anadolu ve Türk coğrafyasında yapılacak disiplinli bir arama- tarama çalışmasıyla, sadece dünya ve olimpiyat şampiyonlarının derecelerine yakın, doğal yetenekli gençlerimizi bulup, Yunanistan ve Amerika’da olduğu gibi OLİMPİYAT AKADEMİSİ ve KÖYÜ PROJESİNİ hemen başlatabilirsek, 2020 ve 2022 Kış olimpiyatlarını kaçırmış olsak da gelecekte madalya rekorları kırabiliriz.
Bu proje; BB- Büyükşehir Belediyeleri ağırlıklı olarak düşünülmüştür. Doğuda kış sporları ağırlıklı olarak il belediyeleri de olabilir.
Nihayet 2020 olimpiyatları 2021 Temmuz- Ağustos aylarında yapıldı.
Türkiye 108 sporcu ile katıldı. En fazla katılım Atletizm (25 kişi) olduğu halde hiç madalya alamadık. Buna karşın bazı ilkler yaşandı. 18 dalda yarışıp, 6 dal ve 13 branşta madalya kazandık. Kadınlar boksta ilk kez biri altın 2 madalya alırken, erkeklerde madalya alamadık. Bunun yanında okçulukta bir altın, jimnastikte 1 bronz ve en çok madalya aldığımız tekvandoda biri gümüş üç bronz madalya kazandık. Geleneksel branşlar güreşte biri kadın üç bronz madalya kazanırken, en çok madalya kazandığımız branşlardan biri olan halterde madalya alamadık. Afrika kökenli devşirme sporcularımızdan hiçbiri madalya kazanamadı.
Tekrar projemize dönersek..
İlk öğretimden başlayarak lise ve yüksek okul dahil yatılı eğitim uygulanarak, kültürlü, donanımlı, beyefendi, diplomalı sporcular ve spor adamlarımızı, özel eğitim programlarıyla yerli ve yabancı uzman eğiticilerden de destek alarak yetiştirebiliriz. Olimpiyat akademisi ve köyünün finansmanında büyük ölçüde sponsorluk sistemi kullanılacaktır.
Milli olimpiyat komitesinin her aday sporcuya 500 USD yardım etmesiyle bu işin altından kalkamayız. Artık olimpiyat seyretmek bile istemiyoruz.
Bu ulus çok daha iyilerini yapabilecek organizasyon, insan ve maddi kaynaklara sahiptir.
Hiç zaman kaybetmeden başlamak gerekir. 2024 olimpiyatlarına az kaldı. Projenin detaylarında her türlü katkıda bulunmaya hazırım.
Saygılarımla,
AHMET BAYBARS GÖĞEZ
NOT: Bu yazımı 1800383951 başvuru numarasıyla 27.02.2018’de BİMER üzerinden yaptım. Cevap verilmedi.
Haziran 2021’de İBB’ne önerdiğim projemin SPOR İSTANBUL tarafından kabul gördüğü bilgisi geldi.