Partiler YEREL SEÇİM sonuçlarını iyi değerlendirip halkın gözünde takdir edilip ilk seçimde en azından ana muhalefet partisi olmak isterse, yapılması gerekenleri dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım. Bloğumda yayınlanan birkaç yazımı referans vermek istiyorum.

Böylelikle seçimlerle ilgili değerlendirmelerim ve özellikle YEREL YÖNETİMLER açısından serinin dördüncü yazısını da tamamlıyorum. Erken seçim olmaz, iktidar ısrarla dört sene daha göreve devam eder ve ölmez sağ kalırsam beşinci yazımı da inşallah yazarım.

Bu yazı CHP genel başkanı sayın Özgür ÖZEL’in dediği gibi gelecek YEREL SEÇİME kadar değil, GENEL SEÇİME kadar yaklaşık 3 yıl içinde, iktidarı kazanma hedefi olan partiler için YEREL YÖNETİMLER bakış açısıyla yazılmış bir yol haritasıdır.

  1. İL-İLÇE-BELDE teşkilatları adeta Sayıştay denetçisi denginde eğitilmelidir.
  2. Kendi partisi veya herhangi bir başka partiden seçilen belediye başkanı ile üst yöneticiler aralıksız şekilde etkin izlenmeli/ denetlenmelidir.
  3. Genel merkezin hazırlayacağı yazılım ile bilgiler periyodik olarak paylaşılmalıdır.
  4. Rakip parti belediyesine ait olsa da, güzel ve başarılı uygulamalar halk tarafından beğeniliyorsa, kopyalanarak tüm partili belediyelere duyurulmalıdır.

İL- İLÇE- BELDE teşkilatları ile belediye personelinin eğitimi çok önemli olup, aşağıdaki aşamalarda interaktif olarak gerçekleştirilmelidir;

  1. Teşkilatlar ile belediye üst yöneticilerinin; mevzuat ve mesleki bilgi seviyesi ölçülmelidir. Uzaktan test programı kullanılabilir. Test kitabımdaki sorular veya farklı kaynaklardan elde edilecek sorularla hızlı bir şekilde devreye alınabilir.
  2. Sayıştay ve İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin denetim sonuçlarında, bulunan hataların genelde sistematik şekilde tekrarlandığı izlenmektedir. Analitik formatta yazdığım iki cilt Sayıştay raporları özeti kaynak kitap ile kamu ve belediye mevzuatını tarayarak çıkardığım sorular kullanılabilir. Kaymakamlığa hazırlık olarak da tercih ediliyor.
  3. Gerekirse il- ilçe merkezli eğitimlerle, parti teşkilatları ve belediye üst yönetimine kademeli bir eğitim sistemi başlatılmalıdır. Uzaktan eğitim de mümkündür.
  4. Her üç- altı ayda bir teşkilat personeli ile yeni seçilenlere test yapılmalıdır. Üst üste üç kez başarısız olan yönetime seçilmemeli, seçilmişse genel merkezin de onayıyla pasif görev verilmelidir. Yerine sınavda başarılı olanlar getirilir.
  5. Denetim formatı ve kapsamı konusunda başarılı olan teşkilat yöneticilerine, bilanço okuryazarlığı dahil ayrıca üst seviye eğitim verilmelidir.
  6. Faaliyet raporu, Stratejik plan, Performans raporu, meclis kararları- Sayıştay- İçişleri- Denetim Komisyonu raporlarından yararlanma ve formatı eğitimi verilmelidir.
  7. Tüm gelişmeler ve sonuçlar genel merkez tarafından izlenerek, gerekli görülenler kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
  8. Kendi belediyesinin hata yapmasına fırsat vermeyen, farklı partili belediyenin halkın beklentilerine aykırı faaliyetlerine müdahil olup düzelttiren, bilgiyle donatılmış yerel teşkilatlara sahip siyasi partiler, ilk genel seçimde avantajlı olarak sahaya çıkacaktır.

Vatandaşa dokunan projeler hayata geçirilmeli.

*“KENT LOKANTASI bu seçimin en çok konuşulan modellerinden birisiydi. “Lokantayla seçim mi kazanılırmış” diyerek halktan kopanlar kaybetti. Yıllardır bloğumda paylaştığım bir üst versiyonu İMEGE- İşçi, Memur, Emekli, Gençlik Evleri Projem de uygulanabilir. https://abaybarsgogez.net/imege-isci-memur-emekli-ve-genclik-evleri-projesi/ 

*En önemli görevlerinden birisi vatandaşların sağlığını korumak olan yerel yönetimler, evcil hayvan barınakları yapıp, çevrecilere şirin gözükmeye çalışır. Temel besin kaynağımız küçük ve büyükbaş hayvanların sağlığı veterinerlere emanet edilmiştir. Köylünün en büyük sıkıntısı olan hayvan hastalıkları için hiçbir yerel yönetim destek vermez mesela! Sonra sorarlar..! “Kırsaldan neden oy alamıyoruz?” Çözüm TARIMSAL HAYVAN HASTANELERİ.

*Belediyeyi kazanamamış olabilirsin. Önünde eksiklerini tamamlayıp kendini geliştireceğin koskoca beş yıl, elinde partinin yerel teşkilatı var. Yukarıda yazdıklarımı uygulayıp eğitim aldın, belediyenin karar ve uygulamalarını izleyip halk adına denetleyip takdir ediliyorsun.

İyi güzel de sahip olduğun teşkilatın gücüyle en az sayın Haluk Levent kadar köy- belde- mezralarda yapılabilecek işler var. Ben YERELDEN KALKINMA POLİTİKALARININ OLUŞTURULMASI diyorum.

Ayrıca İMECE SİSTEMİYLE SEÇİMLERE HAZIRLIK PROJESİ modeli var.

https://abaybarsgogez.net/imece-sistemiyle-secimlere-hazirlik-projesi/

SONUÇ

İktidar olma hedefi olanların, yerelde emek vermeleri gerekir. Şu şekilde özetleyelim;

  1. Partiler, teşkilatlarıyla birlikte yerelde eğitim ve liyakat eksikliklerini tamamlamalı.
  2. Proaktif olarak yerelde köy- mezra dahil tüm yerleşim yerlerinde, sürdürülebilir kalkınma ve sorun çözme/ üretme kapasitelerini geliştirmeli.
  3. Yerel yönetimler ve Yerelde/ Bölgesel kalkınma önerilerim “mevcut şartlar altında” genel varsayımlara dayalıdır. Bölgelere göre değişkenlik gösterebilir.
  4. Meseleyle boğuşmadan, mevcut şartlara uygun olmayan çözümler ve şartlar değiştiğinde daha iyi seçenekler aranıp revize edilmelidir.

İlk bölümdeki eğitim faaliyetleri için bile en az 6 ay hazırlık yapmak lazım. Teşkilatları o kıvama getirmek de en az bir yıl sürer. Boyacı küpü değil yani.

Geriye genel seçimlere kadar elde kaldı en fazla 2 yıl. Hemen başlanırsa sonuç alınır. Tabii ki destekleyici başka projeler de hazırlanmalı.

Tüm gruplarımız ve tanıdık siyasetçilerle beklentileri paylaşsak, bir süre sonra unutulup seçim zamanı yine soracaklar..! Biz nerede hata yaptık ki vatandaş oy vermedi.!!!

Bilgi paylaşınca güzel
X

Şifrenizi mi unuttunuz?

Bize Katılın