Artık faal olmayan turkinternet.com sitesinde 2007 yılında yayınlanmıştır.
2021 yılında yazdığım “TBB’NİN BELEDİYELERLE İLETİŞİMİ YOK” başlıklı yazım ile birlikte okunduğunda, geçen 14 sene sonra hala hükümetlerin ciddi bir tedbir alamayıp, denetleme yapamadığı için sorunların devam ettiğini görüyoruz. https://abaybarsgogez.net/tbb-belediyeler-birliginin-belediyelerle-iletisimi-yok/ (yeni sekmede açılır)
İnternette fazla vakit geçirenlerin daha çok karşılaştığı bu kavramlar, giderek vatandaşın da kulağında yer etmeye başladı. Zaman, zaman basında çıkan haberler ve medya reklamlarıyla bu hizmetlerden yararlananların sayısı hiç de az değil.
Sadece bizim ülkemizde değil, AB ve ABD de bu uygulamalar çok önemseniyor ve yeni projelerle insanların bu hizmetlerden yararlanmaları teşvik ediliyor. Hatta bazı hizmetler için promosyonlar bile veriyorlar.
Konuşurken olduğu gibi bu uygulamaların isimlerini de çizgisiz yazmanın daha doğru olacağını düşünüyorum. Kimi alt çizgi, kimi tire kullanarak kafamızı karıştırıyor.
Oturdum bu konuda bir araştırma yaptım. Basta www.basbakanlik.gov.tr sitesi olmak üzere, hemen, hemen tüm bakanlıkların siteleri ile bir çok yerel yönetim sitelerinde bu yönde çalışmalar olduğunu, hatta AB fonları ve devlet destekleriyle bir çok projenin yürütüldüğünü öğrendim.
Nedense biz de görsellik ve işin temeline girmeden yüzeysel birtakım çalışmalarla “Ben yaptım oldu.” mantığı hep vardır. Örneğin www.yerelnet.org.tr diye bir site var. Bu siteye girdiğinizde Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünün bir hizmeti olduğundan bahsediliyor. Ayrıca 2002 yılında BM Johannesburg ve 2003 yılında Dünya Bankası tarafından “EN IYI UYGULAMA” olarak seçilmiş. Ne güzel. Fakat 2007 Haziran ayında AB’nin en iyi uygulamalar yarışmasına katıldığı halde finale kalamamışlar. Bence güncelleştirme sorununu çözememişler.
Bu sitede Türkiye’nin tüm il, ilce ve belde belediyelerinin isim, telefon, Faks, Belediye başkanlarının isimleri ile eposta adreslerinin bir kısmını ancak bulabiliyorsunuz. Bir bilgilendirme yazımı topluca ulaştırabilmek için site yöneticisine telefon açtım ve Ege belediyelerinin toplu eposta adreslerini istedim. Yasak engeli ile karşılaştım. Ben de oturup tüm bu belediyelerin eposta adreslerini kendi outlok grubuma teker, teker kaydettim. Hatta sadece belediyeler değil, kaymakamlıkların eposta adreslerini de.
Gönderdiğim mesajın yarısından fazlası eposta adresleri kullanımda olmadığı için geri döndu. Zaten böyle bir sonucu bekliyordum. Adreslerin çoğu mynet, ttnet, superonline, hotmail v.b. uzantılardan oluşuyordu.
Bunun üzerine tüm Aydın, İzmir, Bursa, Denizli, Bursa belediyelerini “bel.tr” ve ayni illerin kaymakamlıklarını da “gov.tr” adresi ile kaydettim. Hatta daha rahat ulaşabilmek için ön ek olarak belediyelere; “info”, “baskan”, “baskanlik”, “bilgi” eklerini de ekleyerek her belediye için en az dört ön ek ile arama yaptım. Kaymakamlıkları da; “info”, “kaymakam”, “kaymakamlik”, “yaziisleri” ön ekleriyle dört kategoride kaydettim.
Elimde güzel bir adres veri tabanı oluşmuştu. Bir heyecan ile mesajımı tüm bu adreslere gönderdim. Sonuç; %20- 25 başarı. Birçok belediye ve kaymakamlığın ise tüm adresleri de kullanılmıyor ve/ veya eposta kutuları dolu olduğu için mesajlar geri geldi.
Mantık olarak şöyle düşünmüştüm; baskan@belediye.bel.tr belediye başkanı, baskanlik@belediye.bel.tr ÖKM- Özel Kalem Müdürü, info@belediye.bel.tr belediye BİM- Bilgi İşlem Müdürü/ yöneticisi, bilgi@belediye.bel.tr de halkla ilişkiler veya ikinci başkan gibi bir yönetici tarafından kullanılabilirdi. Kaymakamlıklarda; kaymakam@ilce.gov.tr kaymakam, kaymakamlik@ilce.gov.tr sekreter veya ÖKM, yaziisleri@ilce.gov.tr yazı işleri ve info@ilce.gov.tr de BİM yöneticisi tarafından kullanılabilirdi. Hatta bu isimlere hizmet, su, cevre, temizlik, ruhsat, zabita vb. ekler de ilave edilebilir.
Belediyelerin web adreslerine girdiğinizde hala www.belediye-bld.gov.tr uzantısı kullanan BB-Büyükşehir Belediyesine bile rastlamak mümkün. Izmir belediyesi gibi bazı belediyeler eski alışkanlık ve kayıtlar yok olmasın diye otomatik yönlendirmelerle www.izmir.bel.tr adresine geçiş yapıyor. Bir de Dünya’nın en büyük markalarından biri olan İstanbul ismi nedense İBB- İstanbul Büyükşehir Belediyesince kullanılmıyor. www.ibb.gov.tr adresi ile siteye girebiliyorsunuz. Kim bilecek “ibb” nin ne demek olduğunu anlamak mümkün değil. Hani derler ya “Adamın elinde değerli malı var ama satmasını bilmiyor”. Neyse ki sayın Ekrem İMAMOĞLU seçildikten sonra, İBB dahil tüm ilçe belediyeleri ile vatandaşlardan isteyenler, …@ibb.istanbul adresini kullanmaya başladı.
Kaymakamlık sitelerine ulaşmak neredeyse imkânsız. Bazı valiliklere de. Hatta Hürriyet gazetesinde 03 Mayıs 2007 tarihinde çıkan haberi okumuşsunuzdur. 15 valilik, internet servis sağlayıcısı olarak ABD ve Alman kuruluşlarını seçince, valiliklere ait tüm bilgiler yabancıların eline geçti diye. http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/6447895.asp
Aslında devletin bir düzenleme getirdiği hemen göze çarpıyor. Kaymakamlıklar bir devlet kurumu olduğu için gov.tr uzantısı kullanmalı, belediyeler de her ne kadar daha önce …belediye@bld.gov.tr uzantılarını kullansalar da, bel.tr adreslerini kullanmalı. Neredeyse tüm kaymakamlık ve belediyelerde ADSL internet ulaşımı ve bilgisayar mevcut. ttnet.net.tr uzantılı adreslere ulaşım ise nedense sorunlu.
Bizde hep eksik olan bir şey var. Sistem kuruluyor, ödemeler ve tahsisler yapılıyor, projeler üretiliyor ama devamında denetim ve liyakatlı yöneticiler olmadığı için sistem çalıştırılamıyor. Kaynaklar da boş yere harcanmış oluyor. Eğer cezai yöntemler uygulanırsa hemen tedbir alınabiliyor. Ceza yerine başta İç isleri bakanlığı olmak üzere, Başbakanlık ve diğer bakanlıklar tarafından Yerel yönetimlere, Valilik ve Kaymakamlıklara gönderilecek yönerge, talimat ve duyuruları (Gizli olanlar hariç.) internet üzerinden (Gerekirse elektronik imzalı.) göndermelerini, bunun ayrıca gereksiz yazışmalar nedeniyle kâğıt israfının da önüne geçeceğini teklif ediyorum. Yılda yaklaşık 1 milyon ton kâğıdın gereksiz yazışmalarla çöpe gittiği aşağıda ki linkten öğreniyoruz. http://www.cevreciyiz.com/akademi/bb.aspx?SectionId=62 NOT: Galiba artık site çalışmıyor veya bilgi kaldırılmış.
Internet adreslerinin yukarıda önerdiğim gibi belirli standart ve isimler altında yeniden düzenlenmesi ile seffaf yönetim, E- DEVLET, vatandaşın katılımcılığı, bilgi sorgulama ve bilgiye ulaşmada büyük kolaylıklar getireceği muhakkaktır.
Son olarak ayni isimde olan belediyeler arasında ki farkı giderebilmek için önerim; www.ilbelediyesi.ilcebelediyesi.bel.tr ve kaymakamlıklar için de www.il.ilce.gov.tr şeklinde düzenlemeye gidilmesidir. Eposta adresleri de aynı şekilde info@bursa.kinik.bel.tr ve info@afyon.kinik.bel.tr gibi tanımlanabilir.
Bu düzenlemeler yapıldıktan sonra ister eposta adreslerini toplu olarak versinler, isterlerse vermesinler herkes istediği yere kolaylıkla ulasip meramını anlatabilecektir. Eğer isi sulandıran olursa da cezasını ceksin.
Bu mantıktan hareket ederek, bu yazımızda ele almadığımız birçok kurum ve kuruluşta da aynı şekilde planlı bir isimlendirme yapıldığı takdirde, E-DEVLET projesine en büyük katkı sağlanmış olacaktır. Yoksa mevcut fakat geçersiz/ kullanılmayan isimleri web sayfalarına koyup “E- DEVLETE” geçemeyiz.
Saygılarımla,
Ahmet Baybars GOGEZ AGUSTOS 2007